Fenomenul cariilor dentare atinge proporții epidemice în multe populații pediatrice. Factori comuni aflați în spatele acestei răspândiri includ educația primită din familie, o igienă orală deficitară și frecvența scăzută a vizitelor copiilor la stomatolog. Totuși, o echipă de cercetători din Canada a descoperit un alt factor de risc în apariția cariilor: nivelul vitaminei D.
Studiul a analizat datele de la 1 017 copii cu vârste de la 6 la 11 ani, care au participat la sondajul organizat de CHMS (Canadian Health Measures Survey). Sondajul a inclus un studiu transversal care a cuprins evaluări fizice, analize de laborator și interviuri. Analizele de laborator, efectuate participanților la sondaj, au inclus și determinarea 25-OH vitaminei D.
Rezultatul sondajului: 56.4% dintre copii prezentau carii cu o valoare medie a indicelui CAO (DMFT) (suprafeţe cariate, absente sau obturate) de 2.47. În plus, cercetătorii au găsit o asociere semnificativă între carii și nivelele scăzute ale 25-OH, sub 75 nmo/L (30 ng/mL) care se adaugă celorlalți factori comuni în apariția cariilor: educația deficitară primită din familie, igiena dentară precară și frecvența scăzută a vizitelor copiilor la stomatolog.
Cercetătorii au concluzionat că îmbunătățirea nivelului vitaminei D la copii ar putea constitui un element suplimentar de prevenție în scăderea riscului de apariție a cariilor. Studiul, „Vitamina D și cariile dentare la copii”, a fost publicat în Journal of Dental Research.