Proteza dentara, totala sau partiala, constituie o solutie pentru inlocuirea mai multor dinti sau chiar a tuturor dintilor. Acesta este tratamentul de electie atunci cand nu exista suficienti dinti pentru a sustine o punte. Daca proteza dentara reprezinta singura solutie
nu este totusi cazul ca dintii sa aiba un aspect artificial. Cu ajutorul unei planificari atente si gandite, chiar si proteza dentara poate avea un aspect natural.
Ce este proteza dentara?
Proteza dentara este un dispozitiv mobilizabil de inlocuire a dintilor lipsa, realizata din rasini acrilice si care poate incorpora chiar ceramica sau metal pentru un suport structural aditional. Exista doua tipuri de proteza dentare: totala si partiala. Ambele sunt realizate individualizat si necesita o prelucrare extrem de fina. Proteza va oferi un aspect natural si va reface zambetul si functiile aparatului dento-maxilar, mai ales daca intretinerea lor este una corecta. In plus, proteza ajuta la intarirea muschilor ce controleaza expresia fetei, oferind suportul necesar pentru obraji si buze, contribuie la indepartarea dificultatilor de fonatie si de masticatie.
Cine este un candidat pentru proteza dentara? Daca ati pierdut toti dintii, atunci o proteza dentara totala este tratamentul pe care trebuie sa il discutati cu medicul dentist avind specializare drept cosmetica dentara. Daca raman cativa dinti restanti, proteza dentara partial . poate sa va ajute sa obtineti un zambet frumos.
Aceasta procedura trebuie discutata cu medicul dentist intrucat exista cativa factori personali si medicali ce trebuie luati in considerare. Puteti fi, de fapt, un candidat pentru alte tipuri de proceduri cum ar fi puntile dentare fixe sau implanturile.
Cum se realizeaza proteza dentara?
Este intrucatva obisnuit ca anumiti dinti sa fie extrasi si, uneori, poate fi nevoie de interventii chirurgicale pentru imbunatatirea crestelor osoase care stabilizeaza protezele.
Procedura incepe cu amprentarea arcadelor si cu inregistrarea relatiilor de ocluzie (a “muscaturii”), ceea ce va oferi medicului dentist informatiile necesare realizarii protezei. Sunt necesare sedinte pentru stabilirea culorii dintilor, a formei si a adaptarii protezei. Dupa realizarea protezelor finale, acestea vor fi aplicate si veti primi indicatii privitoare la intretinerea lor.
Tipuri de proteze
Proteza dentara totala
Acestea inlocuiesc toti dintii, superiori sau inferiori. Confortul depinde de muschi, oase, limba si saliva. Pacientii vor incepe sa poarte proteze abia dupa vindecarea locurilor de extractie.
Proteza dentara imediata
Protezele imediate se aplica imediat, putind necesita ajustari aditionale dupa finalizarea vindecarii. Poate dura luni intregi pana ce osul si tesuturile se vor stabiliza dupa extractii.
Proteza dentara maxilara (superioare)
Se pare ca protezele superioare sunt mai usor de suportat de catre pacienti. Acestea sunt realizate din aceleasi materiale, dar sunt realizate pentru a realiza doar inlocuirea dintilor superiori.
Supraproteza
Supraprotezarea constituie un tip conventional de proteza, asemanator protezelor totale. Diferenta consta in faptul ca nu toti dintii sunt extrasi si ca se folosesc unul sau mai multi dinti pentru suport. Acest tip ofera o stabilitate superioara in timpul masticatiei. Supraprotezarea costa mai mult si, in general, necesita mai mult sedinte pentru prepararea dintilor pana la finalizarea intregii proceduri.
Proteza dentara partiala
Se realizeaza pentru a corecta lipsurile dentare atunci cand lipsesc doar cativa dinti. Atasamente metalice ancoreaza protezele de dintii dumneavoastra naturali. Protezele partiale mentin aliniamentul dintilor, prevenind miscarea dintilor si mobilitat
ea acestora. Protezele partiale pot preveni pierderea dintilor ca urmare a aparitiei cariilor sau a bolilor gingiei (parodontale).
Cat costa proteza dentara?
Costurile variaza in functie de nevoile dumneavoastra. Preturile practicate de proteticieni (medici specialisti in protetica dentara) se situeaza, de obicei, intre 600 – 1,000 RON pentru o proteza dentara totala/arcada (superioara sau inferioara). In cazul protezelor partiale scheletate (cu suport metalic si sisteme speciale), preturile pot fi intre 2,000 – 3,000 RON.
Pro si contra protezelorAvantaje
Proteza dentara ofera un zambet deosebit, cu aspect natural. Aceasta este realizata din materiale foarte durabile si rezista foarte mult in timp daca ingrijirea lor este corecta. In mod uzual, protezele sunt purtate intre 5 – 10 ani, timp in care pot fi necesare diverse manopere de ajustare. Ele corecteaza si alte probleme, de la fonatie la masticatie, pentru cei mai multi pacienti.
DezavantajeSe stie ca este nevoie de o perioada de adaptare cu protezele. Este necesar sa se insuseasca modul de folosire si sa se depaseasca dificultatile initiale la vorbire (daca exista), aceste lucruri durind cateva zile, fiind doar temporare. Pot aparea unele iritatii orale sau mici leziuni, dar acestea pot fi cauzate de o igiena dentara incorecta si de faptul ca protezele nu au fost indepartate pe timpul noptii. Tesuturile orale (osul si gingia) se modifica pe parcursul duratei de viata a protezelor dumneavoastra, astfel incat si daca le veti tine un timp indelungat, ele
pot necesita ajustari sau chiar inlocuire. Cu ajutorul unei proteze, o persoana poate obtine doar 15-23% din eficienta masticatorie a unei persoane care isi foloseste dintii naturali. In cazul unei proteze totale superioare (maxilare), cerul gurii (palatul) este acoperit, ceea ce poate duce la o reducere a capacitatii de percepere a gustului alimentelor.